Dieta przy niedokrwistości

Niedokrwistość zwykle spowodowana jest niedoborem żelaza, kwasu foliowego lub witaminy B12. Bywa, choć rzadko, że przyczyną jest to, iż szpik kostny nie wytwarza wystarczającej liczby czerwonych krwinek lub płytek krwi. Niewielką anemię dość łatwo wyleczyć samą dietą. Powinna być bogata w produkty zawierające żelazo, witaminę B12i kwas foliowy. Najlepiej przyswajalne żelaza znajduje się w czerwonym mięsie, wątrobie, żółtkach jaj, fasoli, mące ryżowej i w awokado. Kwas foliowy obecny jest w wielu produktach. Jego źródłem są ciemnozielone i pomarańczowe warzywa (fasolka, kapusta, sałata, brukselka, kalafior, pomidory), owoce (pomarańcze i banany). Znajduje się też w orzechach, pestkach słonecznika, żółtkach jaj, wątrobie oraz w drożdżach piwnych. Witaminy B12najwięcej jest w produktach pochodzenie zwierzęcego – mięsie, wątrobie, jajach, mleku, serze. Jednak w przypadku anemii wywołanej niedoborem tej witaminy sama dieta może nie pomóc. Konieczne jest wówczas wstrzykiwanie jej domięśniowo. Bez konsultacji z lekarzem nie wolno przyjmować preparatów żelaza ani zwiększonych dawek witamin. Może dojść do przedawkowania. W rezultacie zamiast pomóc, możemy sobie zaszkodzić.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły