Czosnek wykazuje wręcz zdumiewające właściwości. Zaleca się go w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, w przeziębieniach, przewlekłych nieżytach górnych dróg oddechowych, w biegunkach jelitowych oraz chorobach wieku podeszłego. Działa jak antybiotyk. Zwalcza bakterie, wirusy i grzyby, nie niszcząc przy tym naturalnej flory bakteryjnej. W przeciwieństwie do syntetycznych antybiotyków, czosnek nie wytwarza odporności u zarazków, a nawet skutecznie zwalcza te, które uodporniły się na antybiotyki chemiczne. Od października do kwietnia, w okresie nasilenia infekcji przeziębieniowych i grypy, warto profilaktycznie stosować „odżywkę przeciwgrypową”. Dwie cytryny zetrzeć na tarce, usuwając uprzednio pestki. Rozdrobnić 4 główki czosnku, wszystko wymieszać i zalać 1,5 litra gotowanej wody. Odstawić na 3 dni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Następnie roztwór przecedzić i przechowywać w lodówce. Stosować po 1 łyżce stołowej na czczo i wieczorem przed snem. Dzieci po 1 łyżeczce od herbaty.
Czosnkowa odżywka przeciwgrypowa
Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online