Cukier ksylitol jest jedną z naturalnych alternatyw dla białego cukru. Jest to tzw. alkohol cukrowy, cukier z brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Na uwagę zasługuje to, że jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bezpieczny dla diabetyków i cukrzyków.
Działanie ksylitolu cechuje się szeregiem korzyści dla organizmu:
- zmniejsza łaknienie na słodycze,
- dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi ogólną odporność organizmu,
- redukując wydzielanie insuliny opóźnia proces starzenia,
- przeciwdziała otyłości,
- zwiększa przyswajanie wapnia, poprawiając tym samym konsystencję kości,
- wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego,
- powoduje wytwarzanie specyficznych kwasów tłuszczowych w jelitach, ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym.
Na rynku jest sporo gum do żucia z cukrem brzozowym, płynów do płukania jamy ustnej i past do zębów. Warto je używać, gdyż cukier brzozowy ma właściwości bakteriobójcze. Dlatego jest idealny dla profilaktyki próchnicy i parodontozy (choroby przyzębia, zapalenie dziąseł). Po spożyciu go bakterie nie przylegają do powierzchni zębów i dzięki temu zmniejsza się ilość płytki nazębnej.
Ksylitol ma prawie dwukrotnie mniej kalorii niż cukier. A to oznacza, że jest wskazany dla osób pragnących się odchudzać. Dostarcza on organizmowi o 40 proc. mniej kalorii niż cukier, a jest tak samo słodki. Co powoduje zarazem zmniejszenie łaknienia na słodycze.
Jedna łyżeczka produktu dostarcza do organizmu ok. 14 kcal. Jeśli chodzi o cukier biały to taka sama porcja będzie miała ok. 27 kcal.
Spożywanie ksylitolu należy rozpocząć od małych porcji – takich dosłownie na czubek łyżeczki. Docelowo zaleca się do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3-4 łyżeczek). Nie należy przekraczać dawki 40 g dziennie. Okres przyzwyczajania jest odmienny dla różnych osób. Odradza się podawanie ksylitolu małym dzieciom – nawet przez 2-3 pierwszych lat życia, ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych.
TEKST: Joanna Mackiewicz