Estragon to niezwykle aromatyczna roślina, która jest źródłem wielu witamin, m.in. witaminy A ( ma pozytywny wpływ na wzrok oraz skórę) i witaminy C (doskonały antyutleniacz, wzmacnia odporność). Dodawanie jej do potraw nie sprawi, że nasze ciśnienie się podniesie, jak to ma miejsce w przypadku używania soli. Dodatkowo, estragon nie przyczynia się do wypłukiwania soli mineralnych z potraw. Jeśli chodzi o jego lecznicze aspekty, estragon poprawia apetyt, usprawnia procesy trawienne w naszym organizmie, działa przeciwzapalnie i antyseptycznie oraz jest pomocny w walce z niektórymi pasożytami. Roślina ta działa także moczopędnie, niweluje dolegliwości reumatyczne, skazy moczanowej oraz artretyczne.
Estragon – lekarstwo na stany zapalne
Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online