Czereśnie składają się w 80 proc. z wody i są bogactwem wielu witamin oraz soli mineralnych. Owoce te bogate są w potas, który oczyszcza organizm z nadmiaru soli, dzięki czemu pozytywnie działa na serce oraz reguluje ciśnienie krwi. Ponadto, zawarta w nich kwercetyna, wpływa na zmniejszenie przepuszczalności naczyń krwionośnych i przeciwdziała utlenianiu cholesterolu.
Jak wiadomo, jod działa pobudzająco na produkcję hormonów tarczycy, które odpowiedzialne są za przemianę materii. Czereśnie mogą dostarczyć potężną dawkę tego pierwiastka – aż 330mg w 100g owoców – to więcej niż zawiera wiele nadmorskich ryb.
Owoce te zawierają cyjanidę, związek, który hamuje odczuwanie bólu u pacjentów z artretyzmem (dną moczanową). Dodatkowo, znajdująca się w nich witamina B, pomaga w leczeniu tego schorzenia.
Czereśnie to także przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Zasada jest prosta, im bardziej ciemna skórka, tym więcej w nich antyoksydantów. Przeciwutleniacze chronią nas przed nowotworami oraz hamują procesy starzenia się.