Kminek to bardzo popularna przyprawa, jednak ze względu na swój specyficzny smak, nie każdy ją lubi. Dlaczego, mimo wszystko, warto włączyć go do diety?
- Kminek ma działanie przeciwskurczowe oraz łagodzi wzdęcia. Dzięki zawartemu w nim aldehydowi kuminowemu, pobudza gruczoły ślinowe i ułatwia trawienie pokarmów. Możemy w nim znaleźć także tymol, który aktywizuje produkowanie kwasów oraz enzymów trawiennych.
- Kminek bogaty jest w błonnik, który chroni nas przed zaparciami, działa jak środek przeczyszczający. Ponadto wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, dzięki czemu zarówno dolny, jak i górny odcinek układu pokarmowego jest chroniony przed różnymi infekcjami.
- Zawarte w kminku olejki eteryczne mają działanie dezynfekujące, dzięki czemu uśmierzają dolegliwości występujące przy zapaleniu oskrzeli czy astmie. Ziarenka te potrafią rozrzedzić śluz, który zalega w drogach oddechowych i wspomagają wydalenie go z organizmu…