Czerwone porzeczki są dobrym źródłem witamin C i PP, żelaza, garbników i przeciwutleniaczy. Dzięki zawartości dużej ilości potasu (275 md w 100 g) zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i korzystnie wpływają na pracę serca. Z kolei witamina PP reguluje poziom cholesterolu we krwi i zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnych. Porzeczki są bogate w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenia komórek. Zawierają duże ilości pektyn. Stąd usprawniają pracę jelit, oczyszczają je z toksyn i korzystnie wpływają na obecną w nich florę bakteryjną. Jedzenie tych owoców poleca się osobom cierpiącym na niestrawność, spowodowaną niedoborem soków trawiennych czy niewydolnością wątroby. Czerwone porzeczki są wyjątkowo bogate w witaminę C. Podnoszą więc odporność naszego organizmu. A dzięki obecności witaminy PP, witamina C jest dobrze przyswajana. Owoce te mają właściwości moczopędne. Dlatego polecane są przy leczeniu zapalenia dróg moczowych i zapobieganiu powstawania kamieni nerkowych.