Wykorzystajmy sezon na te owoce, bo są one wyjątkowo cenne dla naszego zdrowia. Zawierają dużo witamin i minerałów, a także pektyny – rozpuszczalny w wodzie błonnik obniżający poziom cholesterolu i neutralizujący substancje toksyczne. Działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco. Wpływają korzystnie na cerę i włosy. Dobrze jest raz w tygodniu rozgnieść kilka truskawek i nałożyć je na twarz. Podobnie jak czosnek i cebula truskawki posiadają fitocydy – substancje bakteriobójcze. Ich właściwości kwasotwórcze i moczopędne sprawiają, że są zalecane w dietach dla cukrzyków, gdyż zawierają łatwo przyswajalne cukry – glukozę i fruktozę, a także dla reumatyków, artretyków oraz osób z niewydolnością nerek. 100 g truskawek zawiera 0,6 g białek, 6,2 g węglowodanów, 2,2 grama błonnika, 160 miligramów potasu, 23 miligramy fosforu, 22 miligramy wapnia, 12 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,7 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku i manganu. Owoce te są źródłem wielu witamin. W 100 g jest 60 miligramów witaminy C, 0,4 miligrama witaminy B3, 0,2 miligrama witaminy E, 0,06 miligrama witaminy B6, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,02 miligrama witaminy B1, 30 mikrogramów witaminy A oraz 20 mikrogramów kwasu foliowego.
Truskawki pełne zdrowia
Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online