Czekolada odmładza

Wprawdzie nie powinniśmy objadać się słodyczami, ale dla tego przysmaku zróbmy wyjątek. Czekolada, zwłaszcza gorzka, dzięki zawartości dużej ilości kakao, służy naszemu organizmowi. W swoim składzie ma wiele witamin – z grupy B, A  i C, a także mikroelementów, szczególnie cenny jest selen. Smakołyk ten bogaty jest w silne antyoksydanty – polifenole i flawonoidy. Substancje te spowalniają procesy starzenia się organizmu i niszczą wolne rodniki. Ponadto zwiększają produkcję neuroprzekaźników i przyspieszają wytwarzanie krwinek. Gorzka czekolada jest dobrym źródłem magnezu i potasu, pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca. Ma ona też właściwości pobudzające. W 100 g czekolady znajduje się 35 mg kofeiny. Stąd zjadanie jej stymuluje krążenie krwi, poprawia koncentrację i zdolność przyswajania informacji. Jednak nie wszyscy mogą raczyć się tym smakołykiem. Kakao jest bowiem silnym alergenem. Uczula osoby cierpiące na nietolerancję pokarmową i atopowe zapalenie skóry. Także osoby chorujące na nadciśnienie krwi nie mogą zajadać się czekoladą. Jej minusem jest to, że zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które podnoszą poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu. Dotyczy to zwłaszcza czekolad nadziewanych, które zawierają więcej cukru i różnych ulepszaczy oraz barwników.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły