Zioła dla nadwrażliwych zębów

Przy nadwrażliwości zębów ból nasila się, gdy spożywamy kwaśne, słodkie, zimne lub gorące pokarmy czy napoje. Bólowi często towarzyszą stany zapalne dziąseł lub choroby przyzębia. Przy niedużych zmianach możemy sami sobie pomóc stosując płukanki ziołowe. Łagodzą one stany zapalne i wzmacniają dziąsła. Najbardziej pomocne są płukanki ze świeżych ziół:

szałwia – łagodzi obrzęki i przekrwienia dziąseł, hamuje krwawienie i niszczy bakterie chorobotwórcze,

•  mięta – działa przeciwbakteryjnie i chłodząco, likwiduje nieprzyjemny zapach z ust,

•  rumianek – przyspiesza gojenie ranek, pęknięć i obrzęków dziąseł,

•  kora dębu – hamuje rozwój drobnoustrojów, łagodzi ból, ma działanie ściągające.

Przy nadwrażliwych zębach nie należy ich myć bezpośrednio po zjedzeniu owoców cytrusowych, jabłek, śliwek i po wypiciu świeżych soków z tych owoców, gdyż zawarty w nich kwas zmiękcza szkliwo i szczotkując zęby łatwo je uszkodzić. Trzeba odczekać pół godziny lub zobojętnić kwasy żując gumę bezcukrową lub przepłukując usta wodą mineralną.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły