Jest rekordzistką w zawartości beta-karotenu. Żadne inne warzywo nie ma go aż tyle. W 100 g znajduje się ponad 11 mg tego przeciwutleniacza. To stąd biorą się zdrowotne właściwości marchwi. Już schrupanie kilku marchewek dziennie lub wypicie szklanki soku z nich zapobiega tworzeniu się złogów cholesterolu na ścianach tętnic, co przeciwdziała miażdżycy, zawałowi serca i udarowi mózgu. Marchew chroni przed rakiem. W profilaktyce nowotworowej onkolodzy zalecają jedzenie trzech marchewek dziennie, najlepiej duszonych z odrobiną oleju. Zawarte w nich substancje balastowe normalizują poziom cholesterolu we krwi. Już przy dwóch marchewkach dziennie można go obniżyć o 10-20 proc. Warzywo to ułatwia trawienie. Pektyny zawarte w startej marchwi pomagają u niemowląt i małych dzieci zatrzymać biegunkę, wiążą też ewentualne toksyny. Pomagają również w walce z robakami u dzieci. W tym celu, przez dzień lub dwa, nie dajemy dzieciom nic innego do jedzenia tylko drobno utartą marchewkę. Jedna szklanka soku z marchwi zawiera wszystkie niezbędne nam w ciągu doby witaminy i mikroelementy. Sok ten składa się ze związków i pierwiastków, które odżywiają cały organizm, pomagają w normalizacji jego układu odpornościowego. A wszystko to za sprawą niepozornych pomarańczowych korzonków.
Trzy marchewki dziennie dla zdrowia
Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online