Owoce są jednym z najzdrowszych pokarmów. To w nich znajduje się najwięcej cennych witamin, związków mineralnych oraz substancji, które nie tylko wzmacniają nasze ciało, ale też opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz korzystnie wpływają na skórę. Owoce są głównym dostawcą witaminy C. Najwięcej jej jest w cytrusach, porzeczkach, malinach, truskawkach. Witamina ta wzmacnia odporność organizmu, chroni serce. Niemniej cenny beta-karoten znajduje się w owocach o pomarańczowym lub ciemnożółtym kolorze – morelach, melonie, mango. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie nowotworów i starzenie się organizmu. Zwłaszcza osoby palące papierosy powinny zjadać spore ilości owoców i marchwi. W pewnym stopniu neutralizują one szkodliwe działanie nikotyny. Podobną do beta-karotenu rolę odgrywa likopen zawarty w czerwonych owocach. Bioflawonoidy są barwnikami, które nadają owocom i warzywom intensywny kolor. Mają działanie przeciwutleniające, obniżają poziom złego cholesterolu. Najcenniejszym bioflawonoidem jest rutyna, której źródłem są jeżyny, wiśnie, morele i owoce cytrusowe. Ważnym pierwiastkiem, którego pod dostatkiem jest w owocach, jest potas. Reguluje ciśnienie krwi, zapewnia równowagę płynów w organizmie, korzystnie działa na serce. Wszystkie owoce są bogatym źródłem błonnika. Oczyszcza on organizm ze szkodliwych substancji, reguluje pracę układu pokarmowego. Najlepiej spożywać owoce świeże, bo mają one największą wartość odżywczą. Żadne przetwory – soki, dżemy, kompoty – im nie dorównują.
Owoce – samo zdrowie
Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online