Orzechy nie tylko dla nerwusów

Orzechy są jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Są bogatym źródłem witamin E, C, A i tych z grupy B. Zawierają wartościowe białko, węglowodany i kwas lanolinowy, który dostarcza mózgowi naturalnego tłuszczu. Aż 50-70 proc. składu orzechów stanowią tłuszcze i są to przede wszystkim cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki nim obniżają poziom cholesterolu we krwi. Orzechy mogą jeść osoby z zaburzeniami przemiany tłuszczowej i będące na diecie przeciwmiażdżycowej. Badania pokazały, że codzienna porcja orzechów w diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na serce i nowotwory aż o 25 proc. Zawierają wiele mikroelementów, zwłaszcza fosforu, wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Chrupać je powinny przede wszystkim osoby nerwowe i nadpobudliwe, wrażliwe na zmiany pogody czy stale zmęczone. Orzechy są pomocne przy leczeniu anemii, gdyż zawierają sporo żelaza. Zaleca się je przy leczeniu trądziku młodzieńczego. Jednak nie wszyscy mogą je jeść. Ponieważ orzechy są kwasotwórcze, nie są wskazane dla osób cierpiących na choroby układu trawiennego i odchudzających się, gdyż są kaloryczne.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły