Roślina ta zawiera olejki eteryczne, kwasy roślinne, żywice i goryczkę, co sprawia, że ma właściwości lecznicze. Herbatka z lubczyka przyniesie ulgę przy kłopotach trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia. Łyżkę suszonych liści należy zalać 1/4 litra gorącej wody i pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Przecedzić. Ciepłą herbatę pijemy małymi łykami w trakcie obiadu i wieczorem. Kuracja powinna trwać 4-6 tygodni. Przy bólach żołądka pomocne jest wino z lubczyka. Pięć czubatych łyżek posiekanego korzenia zalewamy 3/4 litra białego wytrawnego wina i odstawiamy na 2 tygodnie, codziennie wstrząsając. Po 2 tygodniach napój przecedzamy. Przez miesiąc pijemy do obiadu i wieczorem kieliszek wina. Następnie robimy 6-8 tygodniową przerwę i kurację powtarzamy. Herbatka z korzenia lubczyka łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych. Łyżkę posiekanego korzenia zalewamy 1/4 litra gorącej wody. Po 10 minutach przecedzamy. Pijemy 3 filiżanki tego napoju w ciągu dnia.
Lubczyk usprawni trawienie
Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online