Artretyzm jest przewlekłą chorobą spowodowaną tym, że kwas moczowy i jego sole odkładają się w kościach, chrząstkach i torebkach stawowych w postaci guzków artretycznych. Jest następstwem nieprawidłowego odżywiania się, głównie potrawami zawierającymi związki purynowe oraz nadużywania alkoholu. Artretyzm atakuje przed 40 rokiem życia powtarzającymi się napadowymi bólami. Częściej dotyczy mężczyzn niż kobiety. W zależności od umiejscowienia rozróżniamy różne postaci choroby:
– podagra – atakuje staw śródstopowo-palcowy, najczęściej palucha stopy,
– chiragra – atakuje stawy rąk, przede wszystkim palce,
– gonagra – atakuje staw kolanowy,
– rachidagra – atakuje kręgosłup.
Zbadanie poziomu kwasu moczowego we krwi ułatwia rozpoznanie choroby. Norma u mężczyzn wynosi 6,5 mg, u kobiet 5,5 mg. Nieleczony artretyzm może rozwinąć się w przewlekłe zapalenie stawów, które może doprowadzić do ograniczenia ruchów i zniekształcenia zaatakowanego stawu. Ponadto może doprowadzić do schorzenia nerek i zmian w układzie krążenia oraz niewydolności wieńcowej serca. Przy artretyzmie ważna jest dieta. Z jadłospisu należy wykluczyć mięso wołowe, wieprzowe, wywary z nich, tłuste wędliny, alkohol, kawę, mocną herbatę, kakao, sól, nikotynę, grzyby, fasolę, szpinak. Dozwolone są produkty niezawierające związków purynowych: mleko, nabiał, ryż, gotowane owoce, dżemy, miód, białe mięsa, ryby, ziemniaki, pomidory, jabłka, marchew.