Rozmowa z Kazimierzem Śnieżkiem, prezesem Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy
Lider na Podkarpaciu
• Panie prezesie, czy Spółdzielnia w Jasienicy nadal jest mleczarskim liderem na Podkarpaciu?
– Chyba tak, ponieważ jako jedyni zostaliśmy samodzielną spółdzielnią na Podkarpaciu. Wśród członków Spółdzielni jest 250 rolników oraz 230 pracowników. Prowadzimy tę spółdzielnię razem, ponieważ jest to nasz majątek i wszyscy o to dbają. Dziś, w tym rejonie Podkarpacia nasza Spółdzielnia płaci rolnikom najlepiej za dostawy mleka i tym samym – otrzymuje bardzo dobre produkty.
Nasze produkty mają wzięcie w stosunku do konkurencji. Produkujemy wyroby naturalne i ekologiczne, nie zawierające żadnych konserwantów. Nasze masło uzyskało w konkursie konsumenckim nagrodę dla najlepszego produktu Podkarpacia. Wyroby naturalne to: mleko spożywcze, śmietana spożywcza, twarogi półtłuste i chude, serek fromage, kefiry, maślanki, jogurty, masło, a te górują nad innymi przede wszystkim smakiem, ponieważ w naszym rejonie surowiec pochodzi z wypasów – jest niefermowy.
Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru:http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-14-20-pazdziernika-2015