To popularne warzywo zawiera wszystkie najważniejsze dla naszego organizmu witaminy i biopierwiastki. Może to dziwić, ale w kapuście jest więcej witaminy C niż w pomarańczach i grejpfrutach oraz tyle samo, co w cytrynach. Jej zielone liście dostarczają nam także witaminy E, beta-karoten, dużo wapnia, potasu, magnezu, żelaza oraz wiele innych substancji bioaktywnych. Medycyna ludowa zaleca okłady lecznicze oraz picie świeżego soku z tego warzywa. Najsilniejsze działanie mają liście zewnętrzne. Należy je dokładnie umyć, osuszyć i rozbić, aby zmiękły. Tak przygotowane stosuje się jako kompres, który dodatkowo owija się ciepłym szalikiem. Jeśli kompres zostawimy na noc, zauważymy, że liście żółkną, wysuszają się, a dolegliwość ustępuje. Okłady z liści kapusty pomogą przy:
-bólach reumatycznych, nerwobólach – bolesne miejsca należy obłożyć liśćmi i okryć ciepłą warstwą,
-zapaleniu oskrzeli – liśćmi kapusty obłożyć klatkę piersiową,
-bólach głowy – obłożyć czoło i górną część karku,
-pękających piętach – przed położeniem okładu na noc skropić liście olejem słonecznikowym,
-ropniach i czyrakach – przyłożenie liści przyspiesza dojrzewanie ropnia i jego gojenie.
Picie soku z kapusty pomaga przy leczeniu anemii, nieżytu jelit, wrzodów żołądka, chorobach reumatycznych, uzupełnia niedobory wapnia. Sok musi być zawsze świeży. Kurację zaczyna się od niewielkich ilości – od jednej łyżki, następnie ilość soku zwiększa się stopniowo do 1-2 szklanek dziennie