Dobre, bo polskie

„Konsumenci w Państwa krajach zasługują na smaczną żywość” – powiedział minister Marek Sawicki podczas spotkania informacyjnego z przedstawicielami Korpusu Dyplomatycznego w Polsce. Dodatkowym elementem, organizowanego w Jabłonnie przez Związek Polskie Mięso wydarzenia, były warsztaty kulinarne prezentujące polską żywność.

Celem tego przedsięwzięcia o nazwie ,,Ambrozja Smaku – Polskie Mięso”, była promocja polskiej branży drobiarskiej, która w ostatnich latach jest najszybciej rozwijającym się sektorem polskiego rolnictwa. Obecnie Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej.

Tematem przewodnim spotkania było zaprezentowanie potencjału produkcyjnego polskiego rolnictwa, szczególnie drobiarstwa oraz zapoznanie szefów zagranicznych placówek dyplomatycznych w Polsce z tradycyjnymi specjałami polskiej kuchni. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele około 30 Ambasad zarówno z państw Unii Europejskiej, jaki i krajów trzecich.

Po zakończeniu warsztatów minister Marek Sawicki zaapelował do zebranych gości, szczególnie pochodzących z krajów spoza Unii Europejskiej, o wsparcie działań resortu rolnictwa na rzecz otwierania nowych rynków dla polskich produktów rolno-spożywczych. „Polska żywność spełnia najwyższe standardy jakości, a jednocześnie jest smaczna i zdrowa” – przekonywał minister rolnictwa…

Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru:http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-14-20-pazdziernika-2015


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły