Polska jest największym producentem tych owoców w Europie. Znaczną ich część eksportujemy. Coraz chętniej sami po nie sięgamy. I słusznie, bo są one wyjątkowe zdrowe. Mówi się o nich, że to eliksir młodości. Borówki te mają bowiem największą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich owoców. Mocna jest ich pozycja w diecie antynowotworowej, ponieważ opóźniają procesy starzenia się organizmu i chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a to one przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Borówki amerykańskie zawierają wiele substancji, które mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Zapobiegają więc chorobom układu krążenia. Obniżają też ciśnienie krwi, wzmacniają tętnice i żyły, oczyszczają naczynia krwionośne, co zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i innych schorzeń kardiologicznych. Badania pokazały, że jedzenie tych owoców korzystnie wpływa na komórki nerwowe, opóźniając ich starzenie się. Dzięki temu lepiej radzimy sobie ze stresem, poprawia się nasza pamięć i koncentracja. W borówkach znajdują się związki, które zapobiegają infekcjom dróg moczowych. Dzieje się tak dlatego, że utrudniają one bakteriom przyczepianie się do ścian przewodów moczowych. Nie do przecenienia jest korzystny wpływ borówek na wzrok. Poprawiają mikrokrążenie w gałce ocznej, wspomagają leczenie zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Oczywiście borówki to także bogate źródło mikroelementów, zwłaszcza potasu, wapnia, fosforu, cynku i selenu oraz wielu witamin – A, z grupy B, C, E, PP.
Borówki amerykańskie chronią przed rakiem
Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online