Potoczne zwana jest witaminą przeciwkrwotoczną, jej naturalnym źródłem u człowieka jest flora bakteryjna jelit. Stąd dzięki kwasom żółciowym jest wchłaniana do krwi. Razem z witaminą D uczestniczy w tworzeniu kości i jest odpowiedzialna za krzepliwość krwi i regulację ciśnienia krwi. Witamina K rozpuszcza się w tłuszczach. Niszczy ją światło, środki konserwujące i smażone potrawy, a także niektóre leki, zwłaszcza antybiotyki i środki przeciwbólowe. Niedobory tej witaminy prowadzą do zaburzeń układu pokarmowego, biegunek oraz do powstawania na ciele siniaków i krwiaków, krwawienia z nosa i pękania naczynek krwionośnych. Rośnie też wówczas ryzyko rozwoju …
Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru:http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-29-lipca-4-sierpnia