Warto wiedzieć

Kobiety w ciąży powinny unikać słońca, gdyż ich skóra jest delikatna, łatwo więc może ulec poparzeniu. Pod wpływem promieniowania słonecznego może też dojść do reakcji fototoksycznej i przebarwień. Występuje one najczęściej u osób o ciemnej karnacji. Najbardziej niebezpieczne jest opalanie brzucha, ponieważ może doprowadzić do przegrzania wód płodowych i w efekcie zaszkodzić dziecku.

Najlepszym źródłem witaminy D są ryby: makrele, łososie, dorsz, tuńczyk. Mieszkańcy krajów skandynawskich, gdzie jest słabe nasłonecznienie, dzięki spożywaniu ryb nie cierpią na jej niedobór. Witamina D obecna jest też w mleku i jego przetworach. Jej zawartość w serach czy maśle zależy od tego, jak długo krowy przebywały na pastwiskach. Poziom tej witaminy najwyższy jest w mleku pozyskiwanym latem.,…

Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru:http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-26-sierpnia-1-wrzesnia


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły