Rzodkiewki pełne witamin

Przed laty pojawiały się wiosną, teraz są dostępne przez cały rok. Jest wiele odmian rzodkiewek różniących się wielkością, kształtem, kolorem i smakiem. Zawierają wiele witamin – głównie C, ale także PP, B1, B2 i A. Bogate są w składniki mineralne – sód, wapń. siarkę, żelazo,http://www.zielonysztandar.com.pl/wp-admin/post-new.php magnez, miedź, fosfor, chlor. 100 g dostarcza zaledwie 14 kcal. Do jedzenia należy wybierać czyste, nieuszkodzone, bez ciemnych plamek, o żywej barwie i świeżych liściach. Rzodkiewki można pogryzać między posiłkami, dodawać do sałatek, kanapek, twarożków oraz do dekoracji potraw. Do sałatek nadają się też młode listki. Po usunięciu liści rzodkiewki można przechowywać w lodówce, w plastikowej torebce, w pojemniku na warzywa, ale nie dłużej niż siedem dni. Niskokaloryczne rzodkiewki stosuje się w dietach odchudzających. Zawierają związki siarki pomocne w profilaktyce nowotworowej. Siarka poprawia również kondycję włosów – stają się zdrowsze i mocniejsze.

Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru:http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-19-25-sierpnia


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły