Rzodkiewki pełne witamin

Przed laty pojawiały się wiosną, teraz są dostępne przez cały rok. Jest wiele odmian rzodkiewek różniących się wielkością, kształtem, kolorem i smakiem. Zawierają wiele witamin – głównie C, ale także PP, B1, B2 i A. Bogate są w składniki mineralne – sód, wapń. siarkę, żelazo, magnez, miedź, fosfor, chlor. 100 g dostarcza zaledwie 14 kcal. Do jedzenia należy wybierać czyste, nieuszkodzone, bez ciemnych plamek, o żywej barwie i świeżych liściach. Rzodkiewki można pogryzać między posiłkami, dodawać do sałatek, kanapek, twarożków oraz do dekoracji potraw. Do sałatek nadają się też młode listki. Po usunięciu liści rzodkiewki można przechowywać w lodówce, w plastikowej torebce, w pojemniku na warzywa, ale nie dłużej niż siedem dni. Niskokaloryczne rzodkiewki stosuje się w dietach odchudzających. Zawierają związki siarki pomocne w profilaktyce nowotworowej. Siarka poprawia również kondycję włosów – stają się zdrowsze i mocniejsze.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły