Pomidory, zwane złotymi jabłkami, są nie tylko smakowite, ale i bardzo zdrowe. To prawdziwa skarbnica witamin (C, E, z grupy B) i mikroelementów (sód, potas, żelazo, magnez, fosfor, chlor, miedź, mangan). Dzięki temu wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i wspomagają system odpornościowy. Co więcej, pomidory są skutecznym lekiem antynowotworowym. To zasługa beta-karotenu oraz likopenu. Ta ostatnia substancja najsilniej działa w przetworach – soku, koncentracie, keczupie. Badania potwierdziły, że ludzie spożywający duże ilości pomidorów rzadziej zapadają na raka trzustki, gruczołu krokowego oraz szyjki macicy. Warzywa te działają też korzystnie na wzrok i koją nerwy. Zestresowany człowiek, który zje kilka pomidorków dziennie, uspokoi swe skołatane nerwy. Takie właściwości ma bor. Pomidory opóźniają starość. Dzięki nim skóra jest gładsza, jaśniejsza i ma świeży wygląd. Zawarte w nich antyutleniacze przedłużają aktywne życie. Zapobiegają odkładaniu się cholesterolu na ściankach tętnic, są więc doskonałą ochroną przed miażdżycą,
Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru:http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-12-18-sierpnia