Nadmiar witamin jest groźny

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie potrafi ich wytwarzać, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu. Właściwa dieta zapewnia odpowiednią ich ilość. Tylko w okresie osłabienia, rekonwalescencji lub choroby konieczne jest zażywanie witamin syntetycznych. Nie można przyjmować ich dowolnie, gdyż może dojść do przedawkowania. Najbardziej niebezpieczne jest przedawkowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Nadmiar witaminy A powoduje bóle głowy, mdłości, drgawki, światłowstręt, powiększenie wątroby, a u kobiet w ciąży może dojść do powstania wad rozwojowych płodu. Nadmiar witaminy D wywołuje biegunkę, bóle głowy, osłabienie, wzmożone oddawanie moczu, utratę apetytu, kamicę nerkową, a nawet zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca. Nadmiar witaminy E niekorzystnie wpływa na dystrybucję cholesterolu, może przyczynić się do bezpłodności. Z kolei nadmiar witaminy K..

Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru:http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-12-18-sierpnia


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły