Letnie zatrucia

Latem powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co jemy. Wysoka temperatura i wilgotność powietrza sprzyjają namnażaniu się bakterii. To one bywają przyczyną zatruć pokarmowych. Pałeczki salmonelli najczęściej obecne są w jajkach, lodach, ciastkach z kremem, majonezie, galaretkach, pasztetach i pierogach z mięsem. Objawy zatrucia pojawiają się w ciągu 6-72 godzin po zjedzeniu skażonego produktu. Zwykle są to bóle brzucha, biegunka, gorączka, ból głowy, dreszcze, mdłości, złe samopoczucie. Objawy te mogą utrzymywać się nawet 7 dni. Leczenie salmonellozy polega na nawadnianiu organizmu i lekkiej diecie. Rzadko wymaga pobytu w szpitalu. Bakterie gronkowca żyją wokół nas – w powietrzu, kurzu, wodzie oraz w błonach śluzowych górnych dróg oddechowych. Najlepszą dla nich pożywką są lody, ciastka, jajka, sałatki, mleko, nabiał, mięso, wędliny, przetwory z ryb. Wytwarzana przez gronkowca toksyna nie ginie podczas gotowania i pieczenia. Objawy zatrucia pojawiają się już po 2-4 godzinach. Charakterystyczne są uporczywe wymioty i silne bóle w okolicy nadbrzusza. Może wystąpić biegunka. Tylko ostre zatrucie wymaga hospitalizacji. Lżejsze leczy się dietą. W upalne dni lepiej zrezygnować z jedzenia ciastek z kremem, sałatek z majonezem, a także wyrobów garmażeryjnych. Nie wolno zamrażać ponownie już raz rozmrożonych lodów, mięs czy warzyw.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły