Roślina ta ma wyjątkowe właściwości lecznicze. Zawdzięcza je olejkom eterycznym, w skład których wchodzą silnie antytoksyczne tujon, cyneol, kamfora i pinen. Obecne są też flawonoidy zwalczające wolne rodniki. Szałwia jest bogatym źródłem witamin B1, C i A. Hamuje ona rozmnażanie się wirusów i wielu bakterii, unieszkodliwia ponadto wytwarzane przez nie toksyny. Stąd jest dobrym środkiem przy przeziębieniach, gorączce. Łagodzi stany zapalne jamy ustnej, gardła, zatok, migdałków i oskrzeli – a to dlatego, że ma właściwości ściągające i wykrztuśne, co pomaga usunąć wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych. Napar z szałwii stosuje się przy bólach dziąseł, aftach czy bolesnych owrzodzeniach jamy ustnej. Zioło to pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego, wzmaga też pracę układu pokarmowego i procesy trawienia. Przeciwdziała bólom brzucha, wzdęciom, wiatrom i skurczom jelit. Zapobiega również niestrawnościom pokarmowym, wspomaga wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Szałwia korzystnie wpływa na pracę mózgu, poprawiając zdolność zapamiętywania. Zaleca się ją kobietom przechodzącym menopauzę. Łagodzi bowiem dolegliwości z tym związane, szczególnie nocne poty.
Antyseptyczna szałwia
Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online