– Truskawki zawierają dużo witamin, minerałów oraz pektyny, które obniżają poziom cholesterolu i neutralizują substancje toksyczne. Posiadają fitocyny – substancje bakteriobójcze. Właściwości zasadotwórcze i moczopędne truskawek sprawiają, że są one zalecane w dietach dla cukrzyków, gdyż zawierają łatwo przyswajalne cukry – glukozę i fruktozę. Powinny po nie sięgać osoby ze schorzeniami reumatycznymi, niewydolnością nerek i wątroby oraz artretycy. Owoce te korzystnie wpływają na cerę i włosy.
– Miłorząb i żeń-szeń stymulują pracę mózgu. Już jedna dawka każdego z tych ziół wzmacnia koncentrację uwagi, pozwala szybciej wykonywać zadania wymagające dużego skupienia. Żeń-szeń poprawia pamięć oraz zwiększa szybkość przyswajania informacji. Z kolei ekstrakt z miłorzębu japońskiego rozjaśnia umysł i uspokaja emocje. W niektórych krajach stosuje się go jako środek chroniący przed chorobą Alzheimera i zaburzeniami pamięci.
– Amerykańscy naukowcy udowodnili, że im uboższa w kalorie jest nasza dieta, tym jesteśmy zdrowsi. Dzieje się tak dlatego, że obfite i tłuste posiłki przyczyniają się do niszczenia komórek mózgowych przez toksyny. W krajach azjatyckich, gdzie pożywienie jest znacznie uboższe w kalorie niż w USA, dużo rzadziej występują choroby Alzheimera i Parkinsona. By zachować sprawność mózgu do późnej starości, należy ograniczyć spożycie kalorii do 1800-2000 dziennie.
– Regularne picie herbaty powstrzymuje rozwój osteoporozy. Badania pokazały, że kobiety wypijające przynajmniej jedną filiżankę herbaty dziennie mają średnio o 5 proc. wyższą gęstość kości. Tym samym ryzyko choroby zmniejsza się u nich o 10-15 proc. Napar z herbaty zawiera pewną ilość izoflawonów, które swoim działaniem przypominają estrogeny. Ich obecność w organizmie może mieć wpływ na kości.
– Winogrona są cennym źródłem witamin – C, z grupy B, PP, kwasu foliowego, a także minerałów, szczególnie potasu, który pomaga usunąć z organizmu nadmiar wody i toksyny. Ciemne winogrona zawierają barwniki, które wzmacniają żyły i naczynia krwionośne. Z pestek winogron wytwarza się olej, który jest bogaty w witaminę E, procyjanidynę, która chroni komórki przed starzeniem się, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi.