– Badania nie potwierdzają, by jedzenie jajek podnosiło poziom cholesterolu we krwi. Zawarta w nich lecytyna i cholina mają działanie odwrotne. Przeciwdziałają odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Nie rezygnujmy z nich, zwłaszcza że są one prawdziwą bombą witaminową i mineralną. Zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminy A, E i D oraz mikroelementy: żelazo, wapń, fosfor. Jajka są źródłem najwyższej jakości białka, pod tym względem przewyższa je tylko białko w mleku matki.
– Unikamy aktywności fizycznej. Tylko 5,7 proc. Polaków na ćwiczenia ruchowe poświęca więcej niż 4 godziny tygodniowo, gdy na przykład czyni to aż 48 proc. Amerykanów. Efekt jest taki, że 85 proc. polskich kobiet i 75 proc. mężczyzn ma obniżoną sprawność układu oddechowego i krążeniowego. Jeśli nie lubimy sportu, poświęćmy przynajmniej pół godziny dziennie na szybki spacer. Już to poprawi naszą kondycje zdrowotną i zapobiegnie tyciu.
– Kanadyjscy naukowcy przebadali 14 tys. dzieci i potwierdzili, że karmienie piersią jest korzystne dla ich rozwoju zarówno fizycznego, jak i umysłowego. Okazało, że te, które do 12 miesiąca życia były karmione wyłącznie mlekiem matki, lepiej wypadły w wieku 6,5 roku w testach na inteligencję językową. Osiągnęły też lepszy wynik w testach na inteligencję ogólną.
Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru: http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-8-14-lipca