Muszą ją stosować osoby chore na celiakię oraz ze stwierdzoną nietolerancją na gluten. Bywa, że jest konieczna przy nadwrażliwości na ten składnik pokarmu. Podrażnia on jelita, w wyniku czego może dojść do stanu zapalnego. Objawy nadwrażliwości na gluten to: bóle brzucha, uczucie przepełnienia, wzdęcia, osłabienie, bóle głowy, złe samopoczucie. W ostatnim czasie dieta bezglutenowa stała się modna. Stosują ją osoby zdrowe, które chcą skutecznie się odchudzić. Rezygnują z produktów, które zawierają gluten: pszenicy, żyta, jęczmienia. Oznacza to, że z codziennego jadłospisu wykluczają pieczywo pszenne (białe i razowe), ciasta, makarony, pizzę, müsli z płatków śniadaniowych, kasze, otręby pszenne. Ograniczają jedzenie wędlin, pasztetów, kotletów mielonych panierowanych w bułce tartej. Nie jedzą sosów i zup zagęszczanych mąką. Rezygnują z picia kawy zbożowej, piwa i innych alkoholi zbożowych. Ich dieta bogata jest w ziemniaki, ryż, fasole, soczewicę, orzechy, kukurydzę, mięso, ryby, jajka, świeże owoce in warzywa. Są to produkty mało kaloryczne, nic dziwnego, że wagi szybko zaczyna ubywać.
Dieta bez glutenu
Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online