Zdrowa soja

Ta roślina strączkowa ma wyjątkowe wartości odżywcze. Jedna łyżka mączki sojowej zawiera tyle samo białka i tłuszczu co jajko. W diecie wegetariańskiej soja z powodzeniem zastępuje mięso. Chociaż jest dosyć tłusta (10 dag surowych ziaren to 6 g tłuszczu), to nie ma w niej szkodliwego cholesterolu i jest zasadowa. Zapobiega nowotworom, chorobom układu krążenia, łagodzi objawy menopauzy, wpływa kojąco na układ nerwowy. Udowodniono, że Azjatki rzadko chorują na raka piersi właśnie dlatego, że w ich jadłospisie soja zajmuje poczesne miejsce. Otrzymuje się z niej olej, mąkę, makaron, pasty, sos, mleko i tofu. Mączka wytwarzana z nasion soi zawiera około 40 proc. białka, 20 proc. tłuszczu, witaminy B1, A i E oraz sole mineralne: potas, wapń, fosfor, żelazo. Można z niej przyrządzać placki, racuchy, klopsiki. Mleko sojowe ma delikatny zapach i lekko orzechowy smak. Polecane jest zwłaszcza osobom uczulonym na mleko krowie. Tofu zawiera dużo białka, żelaza, wapnia i witamin z grupy B. Jest niskokaloryczne, o małej ilości nasyconego tłuszczu i cholesterolu. Można je smażyć, marynować, dodawać do sosów i zup. Sos wytwarza się ze sfermentowanych ziaren soi, ma słony, lekko słodkawy smak. Doskonale wzbogaca smak potraw mięsnych. Makaron sojowy o delikatnym smaku z powodzeniem zastępuje inne makarony.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły