Osoby palące papierosy muszą wzbogacić swoją dietę w produkty zawierające witaminy A, C i E. Są one odtrutką na szkody, które wyrządza w organizmie ten nałóg. Witamina A zwiększa odporność na infekcje, zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Chroni nabłonek, zapewnia elastyczność skóry, likwiduje przebarwienia. Obniża poziom cholesterolu, wzmacnia włosy i wzrok. Witamina ta rozpuszczalna jest w tłuszczach. Najwięcej znajduje się jej w marchewce, ciemnozielonych i żółtych warzywach, w jajkach, mleku, wątróbce. Witamina C wpływa na produkcję kolagenu, który tworzy rusztowanie skóry. Jego niedobór powoduje jej szybsze wiotczenie. Witamina ta wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, neutralizuje wolne rodniki, które przyczyniają się powstania nowotworów, ponadto podnosi ogólną odporność organizmu. Bogatym jej źródłem są: natka pietruszki, papryka, kiwi, cytrusy, pomidory. Witamina E hamuje procesy starzenia się organizmu. Dlatego nazywana jest witaminą młodości. Działa przeciwmiażdżycowo, co ma duże znaczenie dla osób uzależnionych od nikotyny. Palenie papierosów powoduje bowiem zwężanie naczyń krwionośnych. Witamina E występuje przede wszystkim w kiełkach zbóż, soi, olejach roślinnych, jajkach i szpinaku.
Witaminy dla palacza
Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online