– Leków kardiologicznych i środków przeciwalergicznych nie wolno popijać sokiem grejpfrutowym. Zawarte w nim flawonoidy obniżają poziom enzymów trawiennych, co zwiększa stężenie leku we krwi. Z kolei mleko i kefir utrudniają wchłanianie penicyliny i tetracyklin. Zasadowy odczyn sprawia, że tabletki rozpuszczają się zbyt wcześnie, drażniąc ścianki jelit. Żadnych leków, zwłaszcza przeciwbólowych, nie należy popijać alkoholem. Może bowiem dojść do uszkodzenia wątroby.
– Osoby ze schorzeniami stawów nie powinny jeść białego sera z pomidorami. Pomidory zawierają kwasy, które łączą się ze znajdującym się w serze wapniem, tworząc nierozpuszczalne kryształki. Mogą one odkładać się w stawach, a organizm nie potrafi ich usunąć. Szkodliwe złogi mogą doprowadzić do powstania w stawach stanów zapalnych, czego objawem jest ból i gorączka. Pomidorów nie powinno łączyć się też ze świeżymi ogórkami i cukinią.
Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru: http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-10-16-czerwca