– Zielona herbata ma największą zawartość polifenoli – związków o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Badania pokazują, że jeden z polifenoli może hamować wzrost komórek rakowych piersi, nerek, prostaty i skóry. Ponadto polifenole zawarte w zielonej herbacie przyczyniają się do rozpadu i śmierci już istniejących komórek nowotworowych. Dobrze więc wypijać 2-3 filiżanki tego napoju dziennie.
– Jajka są wyjątkowo bogate w witaminy. Przede wszystkim witaminę A (poprawia wzrok, stan jamy ustnej, gardła i nosa), witaminy z grupy B, witaminę E (zwaną witaminą młodości), witaminę D oraz wiele mikroelementów, zwłaszcza żelazo, wapń, fosfor. Jajka są źródłem najwyższej jakości białka, będącego mieszaniną aminokwasów niezbędnych do syntezy ludzkich tkanek. Przewyższa je tylko białko zawarte w mleku matki.
– Nostrzyk żółty leczy bóle gardła, krtani, zapalenie spojówek, trądzik i choroby skóry: wrzody, czyraki, żylaki, obrzęki. Właściwości te zawdzięcza obecnym w nim substancjom – alantoinie, garbnikom, cholinie, śluzom i witaminom. Ziele to ma działanie rozkurczowe na naczynia krwionośne. Polepsza krążenie krwi i zmniejsza krzepliwość oraz zapobiega zakrzepom. Nostrzyka nie mogą stosować osoby cierpiące na chorobę wrzodową, schorzenia nerek i wątroby.
– Poduszka wypełniona niełuskaną gryką pomaga przy zaburzeniach snu, bólach głowy i karku. Substancje zawarte w łuskach gryki są wchłaniane przez skórę i łagodzą dolegliwości w okolicach głowy, barków i szyi. Poduszkę można samemu wypełnić gryką lub kupić w specjalistycznych sklepach.
– Kwas foliowy jest niezbędny w pierwszych miesiącach ciąży. Odgrywa on dużą rolę w rozwoju centralnego układu nerwowego, a jego niedobór powoduje poważne wady rozwojowe płodu. Organizm nie jest w stanie magazynować kwasu foliowego – należy codziennie uzupełniać o niego dietę. Jego dobrym źródłem są ciemnozielone warzywa liściaste, produkty zbożowe, orzechy. Kwas foliowy ulega rozkładowi podczas gotowania, dlatego warzywa powinno przygotowywać się na parze lub jeść w postaci sałatek i surówek.