Warto wykorzystać krótki sezon na te owoce. Czereśnie hamują procesy starzenia się skóry, a zjadanie porcji 50 dag dziennie daje widoczne rezultaty – skóra jest wygładzona i bardziej jędrna. Wprawdzie aż 80 ich składu to woda, jednak pozostałe 20 proc. to witaminy i składniki mineralne. W 100 g znajduje się aż 275 mg potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli, co wpływa korzystnie na serce, nerki i stawy. Czereśnie są wyjątkowo bogate w jod – mają go więcej niż dorsz i inne ryby morskie, a jest to pierwiastek niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Obecna owocach witamina B5 obniża poziom kwasu moczowego we krwi, co powoduje, że spada ryzyko chorób reumatycznych, witamina ta jest ponadto pomocna w leczeniu artretyzmu. Czereśnie oczyszczają organizm z toksyn, a duża zawartość bioflawonoidów sprawia, że są one doskonałymi przeciwutleniaczami, które zwalczają wolne rodniki. Nie bez znaczenia jest fakt, że owoce te są mało kaloryczne – 100 g to tylko 60 kcal. Przejście na dietę czereśniową pozwoli zrzucić zbędne kilogramy.
Czereśnie odmładzają
Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online