Przyszedł sezon na te owoce, korzystajmy z tego i jedzmy je bez ograniczeń. Tylko osoby na nie uczulone muszą poskromić apetyt. Truskawki są mało kaloryczne, a korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Zawierają enzym bromelię, który przyspiesza rozkład białka. Dzięki niemu oraz pektynom działają w naszym organizmie jak miotła, zwłaszcza, gdy zjemy te owoce na czczo. Osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, mogą przejść na dietę truskawkową. Da efekty, a jest smaczna. Cukier zawarty w tych owocach jest łatwo przyswajalny. Nie zalega w żołądku, bo szybko jest wchłaniany. Tak jak każde owoce, również truskawki zawierają sporo witamin i mikroelementów. Mają więcej witaminy C niż cytryny czy grejpfruty. Są dobrym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Ze względu na wysoką zawartość żelaza truskawki powinny znaleźć się w diecie kobiet oraz osób chorujących na anemię. Są też pomocne w walce z chorobami reumatycznym i i artretycznymi. Obniżają kwasowość moczu. Dlatego zaleca się je jeść przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach żółciowych i moczowych i przy podagrze. Z kolei wapń i fosfor wzmacniaj kości i zęby, poprawiają pracę mięśni.
Apetyt na truskawki
Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online