Zioła ułatwią trawinie

Można jeść wszystko na co ma się ochotę, lecz trzeba przestrzegać pewnych zasad. Nie należy zjadać jednorazową dużych porcji, by dać żołądkowi czas na strawienie pokarmu. Trzeba też stosować przyprawy, które ułatwiają trawienie. Zalecane są zwłaszcza takie zioła, jak majeranek, kminek, estragon, kolendra, cząber, koper. Majeranku nie może zabraknąć w daniach z kapusty i grochu, cząber dobrze jest dodawać do tłustych mięs. Kminek niezbędny jest przy potrawach z roślin strączkowych, a także z kapusty, gdyż likwiduje wzdęcia. Warto dodawać go także do serów, wędlin i sosów mięsnych. Estragon wzmacnia układ pokarmowy. Sproszkowany przyniesie ulgę po ciężkim posiłku. Działanie żółciopędne ma rozmaryn. Koper z kolei pobudza czynność żołądka i zapobiega wzdęciom. Trawienie ułatwia chrzan, a papryka pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły