Miód jest jednym z najzdrowszych pokarmów. Równie cenne są inne produkty wytwarzane przez pszczoły. Medycyna ludowa od dawna wykorzystuje ich właściwości lecznicze:
• kit pszczeli (propolis) – wytwarzany jest z żywicy znajdującej się w korze drzew oraz na pączkach topoli i brzóz. Uznawany jest za silny naturalny antybiotyk. Podnosi on odporność organizmu, zwalcza grzybice i pleśniawki. Leczy czyraki i odleżyny, choroby reumatyczne, układu krążenia, uszu i oczu. Stosowany jest też w ginekologii,
• pyłek kwiatowy – jest podstawowym źródłem białka dla pszczół, które przygotowują i przechowują go w plastrach. Leczy choroby żołądkowo-jelitowe, wątroby i prostaty. Poprawia przemianę materii, zwiększa siły odpornościowe organizmu, obniża poziom cholesterolu,
• pierzga – to pokarm larw i młodych pszczół, przyrządzany z mieszaniny pyłku kwiatowego, wydzieliny gruczołów ślinowych i miodu. Ma działanie takie jak antybiotyk. Leczy schorzenia żołądkowo-jelitowe, wątroby. Wzmacnia organizm, zwłaszcza po ciężkiej chorobie, dużym wysiłku fizycznym i umysłowym,
• mleczko pszczele – jest wydzieliną gruczołów gardzielowych i ślinowych pszczół karmicielek, przeznaczony do karmienia larw, z których urodzą się pszczoły-matki. Pomaga w schorzeniach układu krążenia, przewodu pokarmowego oraz skóry i błon śluzowych. Poprawia wzrok, zwalcza stany depresyjne. Dodaje energii, usuwa zmęczenie, poprawia sprawność mózgu,
• jad pszczeli – wprowadzony do organizmu człowieka wywołuje silne reakcje odpornościowe. Jednak leczenie musi być prowadzone pod nadzorem lekarza z powodu ryzyka wystąpienia uczulenia. Jest lekiem na choroby reumatyczne, schorzenia alergiczne, a także stosowany jest przy niektórych chorobach oczu.