Moc buraka

Sok z buraków jest wyjątkowo zdrowy i ma działanie odmładzające. Zawiera on nie tylko mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, ale też koenzym 1 (NADH). Jest to jeden z naturalnych hormonów organicznych. Bierze udział w wytwarzaniu energii i niszczy wolne rodniki, odpowiadające za procesy starzenia się organizmu. Najwięcej NADH zużywają serce i mózg, ale potrzebują go wszystkie komórki ciała. Mniejsze ilości hormonu są obecne w surowym mięsie i rybach, suszonych drożdżach, marchwi i selerze.

Osoby jedzące dużo sera, pijące regularnie mleko oraz jogurty i kefiry są lepiej chronione przed rakiem jelita grubego. Badania przeprowadzone w USA dowiodły, że ludzie, u których zwiększono dzienną podaż wapnia w diecie z 600 do 1200 g, zmniejszyła się liczba wykrywanych komórek rozpoczynających przemianę nowotworową. Naukowcy jednak nie wiedzą, w jaki sposób wapń chroni nasz organizm przed rozwojem nowotworu. Nie wykluczają, że na taki wynik mogą też wpływać inne składniki codziennej diety.

Szorstka, sucha, blada skóra, łamliwe paznokcie, na których pojawiają się białe plamki, oraz osłabione, skłonne do wypadania włosy mogą być objawami niedoboru cynku. Utracie tego mikroelementu sprzyja picie kawy, coca-coli i herbaty. Niedobór cynku najlepiej zniwelować dietą. Trzeba jeść więcej mięsa drobiowego, wołowiny, wątróbki, otrębów i orzechów. Dużo tego mikroelementu jest w rybach morskich i owocach morza, a także w nasionach dyni i w drożdżach.

Witaminy w tabletkach należy przyjmować tylko podczas choroby, w ciąży i w podeszłym wieku. Na co dzień najlepiej jest dostarczać je w pożywieniu. Tak jest bezpieczniej, gdyż nie można ich przedawkować. Inaczej jest w przypadku witamin syntetycznych. Ich nadużywanie szkodzi. Przedawkowanie witaminy D powoduje zawroty głowy, nudności, odkładanie się wapnia w naczyniach krwionośnych czy w nerkach. Nadmiar witaminy E zwiększa ryzyko krwotoków. Zbyt duże dawki witaminy C mogą podrażniać śluzówkę żołądka i prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych. Z kolei o przedawkowaniu witaminy B6 świadczą bóle kończyn.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły