Nie tylko czynniki genetyczne, ale i niedobory żywieniowe mogą być przyczyną powstawania wad wrodzonych u noworodków. Szczególnie ważne jest zapewnienie dziecku odpowiedniej dawki kwasu foliowego. Kobiety powinny zacząć go przyjmować przed zajściem w ciążę. Jego brak w pierwszych tygodniach ciąży może powodować zaburzenia w rozwoju embrionu. Najbardziej bogate w tę witaminę z grupy B są świeże i mrożone ciemnozielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, pomarańcze, pełne ziarna zbóż, żółtka jaj, drożdże, wątroba. Jednak kwas foliowy jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury oraz promieni słonecznych. Dlatego produkty zawierające go należy przechowywać w chłodnych i ciemnych miejscach, a podczas przygotowywania do spożycia tylko lekko obgotować. Najlepiej jednak podawać na surowo. Przyswajalność kwasu foliowego z żywności wynosi od 50 do 80 proc. Maleje u osób palących papierosy, pijących kawę i alkohol oraz przy niedoborach cynku. Kobietom w ciąży nie wystarczy zjadać pokarmy bogate w tę witaminę. Powinny, po konsultacji z lekarzem, zażywać ją w tabletkach.
Witamina dla przyszłych mam
Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online