Pij drożdże dla zdrowia

Drożdże są nieocenionym źródłem wielu witamin, mikroelementów oraz białka i kwasów nukleinowych. Zasobne są zwłaszcza w witaminy z  grupy B oraz w magnez, wapń, fosfor i żelazo. Ważne jest to, że wszystkie te składniki są dobrze przez organizm człowieka przyswajalne. Witaminy z drożdży usprawniają przemianę węglowodanową oraz procesy trawienia białek i tłuszczów. Wpływają korzystnie na pracę układu krążenia i nerwowego. Zapewniają też prawidłową wymianę tlenową w komórkach, dzięki czemu wszystkie tkanki są dostatecznie dotlenione. Drożdże regenerują skórę, poprawiając jej kondycję. Pić je powinny szczególnie osoby po kuracji antybiotykowej, cierpiące na schorzenie skóry – egzemę, trądzik, czyraki. Spożywanie drożdży przyspiesza leczenie urazów kostnych, chorób reumatycznych. Badania wykazały, że opóźniają one procesy miażdżycowe, a także mają, ze względu na obecność selenu, działanie antynowotworowe. Należy pamiętać, że sporządzając napój z drożdży należy koniecznie zalać je gorącą wodą lub mlekiem. Inaczej będą fermentować w układzie pokarmowym i pobierać z niego witaminy. Oto jak najprościej przygotować napój drożdżowy: jedną łyżeczkę świeżych drożdży piekarniczych mieszamy z 1 łyżeczką cukru i zalewamy szklanką przegotowanej letniej wody źródlanej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy ma 2 godziny do sfermentowania. Po 2 godzinach podgrzewamy aż do wrzenia, studzimy. Napój gotowy do wypicia.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły