Karczochy regulują trawienie

Mało u nas znane karczochy bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Pobudzają wydzielanie żółci, przez co regulują trawienie. Zmniejszają stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi, a zwiększają poziom dobrego. Prawdopodobnie działanie takie wynika z właściwości dwóch substancji zawartych w tym warzywie – luteoliny i cynaryny. Inny jego składnik –inulina – zmniejsza szybkość trawienia pokarmów przez organizm. Oznacza to, że karczochy mogą wpływać na stężenie glukozy we krwi, co jest ważne dla cukrzyków. Mają też właściwości oczyszczające i odtruwające. Warto po nie sięgnąć, gdy czujemy się przejedzeni, mamy nudności lub bóle brzucha. Karczochom przypisuje się silne właściwości antynowotworowe. Blokują one degenerację komórek. Wyciąg z liści karczochów jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm, niż gdy spożywa się je jako jarzynę. Wyciąg ten można kupić w aptekach i w sklepach ze zdrową żywnością. Osoby cierpiące na schorzenia woreczka żółciowego przed zastosowaniem tego specyfiku muszą skonsultować się z lekarzem.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły