Wiśnie są dobrym źródłem wielu witamin: C, K, B1, B2, kwasu foliowego oraz wielu mikroelementów, zwłaszcza żelaza, potasu i miedzi. Zawierają też sporo kwasów owocowych i pektyn. Wpływają stabilizująco na pracę serca i chronią przed chorobami układ krążenia. Są ponadto zasobne w przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu zmian nowotworowych. Wiśnie mają wyjątkowe właściwości przeciwzapalne, nawet 10 razy silniejsze niż ibuprofen czy aspiryna. Zawdzięczają to dużej ilości antocyjanów, związków, które nadają im połyskującą, czerwoną barwę. Owoce te powinni jeść zwłaszcza ludzie cierpiący na schorzenia zwyrodnieniowe stawów. Załagodzą stan zapalny oraz zmniejszą dolegliwości bólowe. Zaleca się zjadanie 20 wiśni dziennie. Podobne właściwości ma sok z tych owoców. Działają one korzystnie na skórę. Ujędrniają ją, poprawiają elastyczność i nawilżenie.