Do 45 roku życia rozwija się nasza zdolność do zapamiętywania. Później stopniowo się pogarsza. Można jednak pobudzić nasz mózg do sprawniejszej pracy. Sposobów jest wiele:
– należy cały czas stymulować umysł do wysiłku, ucząc się języków obcych, rozwiązując krzyżówki, szarady, rebusy czy różnego typu rozrywki umysłowe, grając w brydża, szachy, warcaby lub scrable,
– odpowiednio odżywiać się, by dostarczyć mózgowi niezbędnych do prawidłowej pracy składników: węglowodanów, a zwłaszcza białka. Węglowodany poprawiają koncentrację i korzystnie wpływają na układ nerwowy, a białka są potrzebne do produkcji neuroprzekaźników. W diecie nie może zabraknąć ryb, jaj, chudego nabiału, orzechów, owoców i warzyw. Trzeba też pić co najmniej 2 litry płynów, by nerwy mogły prawidłowo przewodzić impulsy,
– nie unikać aktywności fizycznej. Ruch jest najlepszym sposobem na dotlenienie mózgu. Najbardziej służy mu spacer, jazda na rowerze, pływanie, choć tak naprawdę każdy ruch jest dobry, byle regularny,
– starać się opanować stres, który źle wpływa na pracę mózgu. Stres powoduje, że wytwarza się hormon kortyzol. Blokuje on przepływ informacji, co pogarsza pamięć i koncentrację, trudniej też zapamiętuje się nowe informacje,
– dobrze jest wspomagać mózg mikroelementami, ziołami i witaminami. Miłorzęb japoński poprawia ukrwienie i dotlenienie mózgu, co ułatwia zapamiętywanie i wzmacnia koncentrację. Wyciąg z żeń-szenia łagodzi stres, poprawia zaopatrzenie mózgu w tlen. Witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego i mózgu.