Opalaj się, ale z umiarem

Intensywne opalanie się jest główną przyczyną nowotworów skóry, w tym najgroźniejszego czerniaka. Nie oznacza to, że powinniśmy uciekać przed słońcem. Ma ono też korzystny wpływ na nasze zdrowie. Promieniowanie słoneczne pobudza produkcję witaminy D, która jest potrzebna kościom.  Zmniejsza ona ponadto ryzyko choroby serca, chroni organizm przed nowotworami narządów wewnętrznych. Ważne jest to, że witaminy D z syntezy słonecznej nie można przedawkować. Ale dostarcza ją nie tylko przebywanie na słońcu. Jej źródłem są też produkty spożywcze. Najwięcej jej jest w tranie, oleju uzyskiwanym z tłuszczu ryb i ssaków morskich. Dziś zażywa się go w kapsułkach. Bogate w witaminę D są też ryby: makrele, łosoś, dorsz, tuńczyk. Pewne jej ilości znajdują się mleku i jego przetworach. Jednak jej poziom zależy od tego, jak długo krowy przebywały na pastwiskach, a więc na słońcu. Najbardziej zasobne w nią jest mleko i jego przetwory pozyskiwane latem.  Zimą niektóre produkty nabiałowe wzbogacane są w witaminę D.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły