Ta witamina przedłuży ci młodość

Opóźnia procesy starzenia się organizmu, gdyż jest jednym z najlepszych przeciwutleniaczy. Chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, uczestniczy w funkcjach rozrodczych, reguluje procesy przemiany materii w mięśniach, zapobiega martwicy wątroby.

Łagodzi też zmęczenie i stresy, wygładza skórę, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych, krzepnięciu krwi i zatorom oraz procesom miażdżycowym. Mowa o witaminie E. Witamina ta rozpuszcza się tłuszczach. Dzienne zapotrzebowanie na nią wynosi nie mniej niż 10 mg. Najlepszym jej źródłem są: olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, ziarna słonecznika, kiełki pszenicy, płatki zbożowe, orzechy, ziarna sezamu, fasola, groch, tuńczyk, sardynki, łosoś, jajka, ciemne pieczywo, słodkie ziemniaki, sałata, pietruszka, szpinak. Przyswajanie witaminy E wspomagają selen, beta-karoten i witamina C. Niszczy ją wysoka temperatura przygotowanych posiłków (zwłaszcza smażenie), powietrze, promieniowanie ultrafioletowe oraz zamrażanie produktów. O niedoborach witaminy E w organizmie świadczy brak pociągu seksualnego, zmęczenie, wyczerpanie nerwowe, łatwe powstawanie siniaków na ciele, żylaki, powolne gojenie się ran, niepłodność. W przypadku witaminy E może dojść do jej przedawkowania, ale tylko wówczas, gdy przyjmujemy jej preparaty. Nie ma możliwości, by do tego doszło, jeśli dostarczamy ją w pożywieniu. O przedawkowaniu sygnalizują takie objawy jak: bóle i zawroty głowy, biegunka, nieostre widzenie.


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły