Ekologiczna, tradycyjna, regionalna produkcja
Rozmowa z Kazimierzem Śnieżkiem, prezesem Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej, Agroprzedsiebiorcą Wszechczasów
- Panie Prezesie. W kwietniu obchodzono jubileusz 90-lecia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej. Jak po tylu latach Spółdzielnia sprawdza się w nowoczesnych warunkach?
– Przez te 90 lat przeszliśmy długie koleje losu. Spółdzielnia działa nieprzerwanie od chwili założenia. Działała również w okresie okupacji. Rozwinęła swoją działalność w okresie gospodarki wolnorynkowej. Nie należymy do żadnych jednostek, ani związków nadzorczych. Sami swoimi siłami, rada nadzorcza i zarząd, prowadzimy takie kierunki działań, które umożliwiły wzrost. Na dzień dzisiejszy mamy dobrze zorganizowany skup. Dojeżdżamy do każdego gospodarstwa. Produkujemy na najnowocześniejszych urządzeniach. W tym roku zrealizowaliśmy już dwa wnioski unijne, a trzeci w trakcie realizacji.
W innowacji wprowadzono nowe mniejsze buteleczki po 400 ml dla mleka, jogurtów i kefirów, w kierunku potrzeb młodzieży szkolnej i przedszkolnej.
Wszystkie wyroby ekologiczne, tradycyjne i regionalne z tzw. „czystą etykietą”, zawierają mleko i odpowiednie bakterie.
Rozmawiał: Józef Bezak