W Polsce rośnie produkcja pomidorów pod osłonami

Rozmowa z Maciejem Mularskim, prezesem Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami

• Jak na tle Unii Europejskiej prezentuje się polski rynek produkcji pomidorów?

– Rynek ten zdominowany jest przez Włochy i Hiszpanię, których udział w całkowitej unijnej produkcji wynosi 60,83 proc. W 2012 r. Włosi wyprodukowali 5,132 mln ton, a Hiszpania 4,007 mln ton. Trzecia Portugalia wyprodukowała 1,393 mln ton, czyli zdecydowanej mniej niż te dwa kraje. Na tym tle Polska mieści się w unijnej średniej z produkcją wynoszącą 712 tys. ton, co daje nam 7. miejsce w unijnym zestawieniu. Na wysokie zbiory w takich krajach jak Włochy, Hiszpania, bądź Portugalia wpływ mają przede wszystkim sprzyjające warunki atmosferyczne i optymalny okres wegetacji. Jednak większość areałów uprawnych Unii znajduje się w obrębie umiarkowanej strefy klimatycznej. I tutaj zdecydowana część pomidorów uprawiana jest pod osłonami. W strefie umiarkowanej to właśnie rozwój upraw pod osłonami, gwarantującymi stabilność warunków oraz lepszą…

Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru:http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-28-pazdziernika-3-listopada


Zamów prenumeratę: zielonysztandar.com.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej tygodnika Zielony Sztandar lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły