W dniach 14-17 lipca minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki przebywał z wizytą w USA. Głównym jej celem było przeprowadzenie bezpośrednich rozmów na temat dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku USA.
Strona polska zainteresowana jest m.in.: zakończeniem procedury dostępu produktów drobiowych z Polski do rynku USA, ustaleniem możliwości przyśpieszenia procedury zatwierdzenia eksportu jaj kurzych i przetworów jajecznych, ustaleniem możliwości rozpoczęcia eksportu mięsa wołowego, przyspieszeniem procedury dotyczącej dopuszczenia do rynku USA polskich jabłek (liczymy na uruchomienie eksportu w 2016 r.) oraz promocją polskich produktów rolno-spożywczych w środowiskach biznesowych (dystrybutorzy i importerzy żywności oraz stowarzyszenia branżowe). Tematy te zdominowały rozmowy ministra z przedstawicielami amerykańskiej administracji. Pierwszego dnia wizyty Marek Sawicki spotkał się m.in. z sekretarzem stanu ds. rolnictwa USA Tomem Vilsackiem. Kontynuacją tych rozmów były techniczne uzgodnienia z administratorem Służby ds. Bezpieczeństwa i Inspekcji Żywności FSIS Alfredem Almanzą. Podczas spotkania strona amerykańska udzieliła dokładnych wyjaśnień w zakresie finalizacji procedury dostępu polskiego mięsa drobiowego i jego produktów do rynku USA. I tu bardzo dobra wiadomość. Zgodnie ze stanowiskiem strony USA istnieje prawdopodobieństwo uruchomienia eksportu z Polski już do końca 2015 r. To jednak nie koniec pomyślnych informacji. Dla strony polskiej ważne jest to, że będzie miała możliwość zatwierdzania zakładów na zasadzie prelistingu. Z uwagi na dotychczasową współpracę i zakończone już procedury procesy te powinny być zdecydowanie przyśpieszone. Sawicki rozmawiał także z przedsiębiorstwami zrzeszonymi w Polsko-Amerykańskiej Izbie Biznesu. Drugiego dnia wizyty minister Sawicki spotkał się z główną negocjatorką ds. Rolnych Urzędu ds. Handlu USTR Darci Vetter. Omawiano możliwości rozwoju handlu rolnego w kontekście bieżącej sytuacji politycznej. Wiele uwagi poświęcono także tematowi negocjacji między USA a Unią Europejską w sprawie utworzenia wspólnej strefy wolnego handlu TTIP. Minister Sawicki wspominał również o pracach, jakie strona polska podjęła, aby uzyskać dostęp dla polskich produktów rolno-spożywczych do rynku USA, zachęcając, aby równolegle do toczących się między KE a USA negocjacji TTIP rozwiązywać sprawy techniczne związane z dostępem do rynku w ramach uzgodnień bilateralnych. Te kwestie były omawiane szczegółowo podczas technicznego spotkania z administratorem Służby ds. Inspekcji Zdrowia Roślin i Zwierząt APHIS Kevinem Sheą. Strona USA zapewniła, że w priorytetowy sposób traktuje wspólny wniosek Polski i 7 państw członkowskich UE o uzyskanie dostępu dla jabłek i gruszek do rynku amerykańskiego. To nie koniec pracowitej wizyty, ponieważ minister Sawicki rozmawiał też z przedstawicielami amerykańskiej Izby Reprezentantów i Senatu, m.in. z przewodniczącymi Komisji ds. Rolnictwa Izby Reprezentantów – Michaelem Conwayem i Senatu – Patem Robertsem. Trzeciego dnia polska delegacja zwiedziła kilka farm miejskich na terenie Nowego Jorku, które prowadzą uprawy rolne w połączeniu z realizacją celów socjalnych lub naukowych. Minister Sawicki wziął również udział w Okrągłym Stole Sektora Spożywczego, zorganizowanym przez Wydział Promocji Handlu i Inwestycji oraz Konsulat Generalny w Nowym Jorku. Podczas spotkania polscy importerzy żywności dzielili się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi strategii marketingowych i możliwości lokowania polskich produktów na rynku USA.
Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru:http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-29-lipca-4-sierpnia