Na podstawie raportu przygotowanego przez agencję badawczą Inquiry „W polskiej spiżarni. Analiza rynku przetwórstwa owoców i warzyw w Polsce z perspektywy małych i średnich przedsiębiorstw” można wyróżnić dwa główne typy małych i średnich producentów, działających w tej branży – ambitne i zastałe.
Te pierwsze kładą szczególny nacisk na rozwój i funkcjonują zgodnie z przyjętą wieloletnią strategią zarządzania. Na bieżąco śledzą zachodzące zmiany rynkowe i umiejętnie się do nich dostosowują, stopniowo zdobywając pozycję. Nowoczesne zarządzanie przedsiębiorstwami to główny czynnik gwarantujący im dobrą pozycję i sukces na rynku w danej kategorii. Firmy tego typu nie obawiają się konkurencji ze strony największych koncernów, gdyż skupiają się na podmiotach zbliżonych do siebie rozmiarem i możliwościami.
Drugi rodzaj to firmy zastałe, które w większości prosperują na rynku już od lat. Ich działania oparte są przede wszystkim na wyrobach tradycyjnych, trafiających do lokalnych hurtowni i pośredników. Są one bardziej czułe na wszelkie zmiany, które mogą wynikać np. z wahań koniunktury na rynku wewnętrznym i rynkach zagranicznych, co przekłada się m.in. na ceny sprzedawanych produktów.
Czytaj więcej na e-wydaniu zielonego sztandaru: http://wydawnictwoludowe.embuk.pl/pub/zielony-sztandar-zielony-sztandar-8-14-lipca